‘Investeren loont’
Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting, heeft een duidelijke boodschap: investeren in de wetenschap loont. Voor de maatschappij, voor de positie van de Nederlandse wetenschap, en voor haar dochter en kleinkinderen. ‘Met investeringen brengen we oplossingen voor mensen met een hersen- en psychische aandoeningen dichterbij.’
Alzheimer, terugkerende depressies, hersentumor en Parkinson. Hersen- en psychische aandoeningen die ik helaas maar al te goed van dichtbij ken. Behalve mijn ouders en vriendinnen, lijden bijna 4 miljoen mensen in Nederland aan een hersen- of psychische aandoening. Dat is 200 keer alle inwoners van mijn woonplaats Schipluiden of 54 keer een volle Kuip bij een Feijenoord wedstrijd.
Je hersenen laten je praten, lachen, genieten….en nog wel duizend dingen meer. Zonder dat je erbij stil staat heb je ze nodig bij alles wat je doet, denkt en voelt. Je brein is onmisbaar en onvervangbaar en nog nauwelijks te repareren. Doordat de hersenen zo complex zijn, kan het grote gevolgen hebben als er iets misgaat. Om dit op te lossen is meer kennis nodig. Over hoe onze hersenen werken, om nieuwe gepersonaliseerde behandelingen te creëren en hoe je ondanks je aandoening een fijn leven kan hebben. Daarover is veel, en tegelijkertijd nog veel te weinig bekend. Een probleem van deze omvang en complexiteit kun je echt alleen samen oplossen. Daarom ben ik zo blij dat het initiatief van ons zo breed gedeeld wordt en we de krachten in Hoofdzaken bundelen.
Dankzij wetenschappelijk onderzoek begrijpen we steeds meer over hersen- en psychische aandoeningen. De Nederlandse wetenschap is van hoge kwaliteit, en scoort wereldwijd goede citatiescores. De gemiddelde citatie impactscore van publicaties is 1,31. Ons psychiatrisch- en hersenonderzoek scoort echter met 1,49 nog aanzienlijk beter. Of je nu wel of niet gelooft in citaties als maat voor kwaliteit, investeren in de wetenschap loont. Naast een positief effect op BBP zijn er grote maatschappelijke baten. Onderzoek naar het rendement van medisch onderzoek in het Verenigd Koninkrijk komt uit op een extra gezondheidswinst van 7 à 10% per jaar. Gemeten in brede maatschappelijke baten bedraagt het rendement circa 15% per jaar (Buxton, 2018). Dus formateurs let op: investeren loont!
Los van de rekensommen. We hebben in de Covid-crisis allemaal kunnen zien dat investeren in de wetenschap loont. De vaccins zijn ongekend snel op de markt gekomen. Daarmee is veel leed voorkomen. Onderzoekers konden voortbouwen op eerder onderzoek en door een enorme impuls sneller vaccins en medicijnen ontwikkelen. Die impuls is ook nodig om meer te kunnen doen voor de snel groeiende groep mensen met hersen- en psychische aandoeningen.
Met Hoofdzaken willen we een nationaal kennis- en innovatieprogramma. Een programma waarin kennis en data over psychiatrie, psychologie, neurologie en neurowetenschappen worden gebundeld en er sneller betere oplossingen voor patiënten in praktijk worden gebracht.
Mijn ouders en vriendinnen zullen daar niet meer van profiteren, maar ik hoop mijn dochter en toekomstige kleinkinderen wel.
Merel Heimens Visser
Directeur bestuurder Hersenstichting