Een eerste schets van het programma Hoofdzaken
Na een succesvolle lancering van het manifest Hoofdzaken op 30 september zijn we hard aan het werk om de ideeën te vertalen naar een nationaal kennis- en innovatieprogramma voor hersen- en psychische gezondheid. Een programma, waar niet alleen wij – maar ook het ministerie van VWS – de urgentie en meerwaarde van inziet. Op basis van alle input die is opgehaald in aanloop naar het manifest, zijn de contouren van dit programma opgesteld: een eerste schets van hoe het programma eruit zal komen te zien.
Contouren van het programma
Net zoals in het manifest is beschreven, zal het programma zich richten op de patiënt van vandaag, de patiënt van morgen. Ook zetten we in op het ontwikkelen, versterken en verduurzamen van een kennis- en innovatiestructuur. Door deze structuur kunnen we data delen, netwerken en samenwerken, wat nodig is om sneller betere oplossingen voor preventie, behandeling en zorg in de praktijk te brengen. De kracht van het initiatief Hoofdzaken ligt in de brede samenwerking en samenhang tussen onderdelen en de centrale positie van ervaringsdeskundigheid.
Geïntegreerd, interdisciplinair en transdiagnostisch
Hoofdzaken stuurt in alle onderdelen op een geïntegreerde, interdisciplinaire en transdiagnostische aanpak. Geïntegreerd, omdat we aandacht hebben voor alle stappen in de kennisketen en de daarmee verbonden partijen; interdisciplinair, omdat we inzetten op kennisontwikkeling op de grensvlakken van de disciplines. Ook stimuleren we vernieuwingen door het verkennen en koesteren van nog ongewone combinaties van disciplines. Transdiagnostisch, want we laten onderzoek naar afzonderlijke aandoeningen los. We willen samenbrengen en van elkaar leren. Ook willen we zorgen dat de kennis en ervaring op de plek komt waar het belang heeft en effect heeft in de praktijk.
Starten met ‘quick wins’
Vanaf de start zal de aandacht uitgaan naar ‘quick wins’: oplossingen en ideeën die al beschikbaar zijn, en op korte termijn zouden kunnen leiden tot verbeteringen in de praktijk. Parallel wil Hoofdzaken grote samenwerkingsverbanden laten ontstaan waarin veel ruimte is voor innovatieve ideeën (patiënt van morgen). De ideeën zijn geïnspireerd door vraagstukken uit de praktijk en met goede vooruitzichten de praktijk iets terug te kunnen geven (impact-gericht).
Vanuit deze algemene contouren zullen we in interactie met de brede achterban gaan werken aan het concreter maken van het programma.